Блог

Създаване и управление на онлайн рекламна кампания.


Една добре планирана и организирана онлайн маркетингова кампания с ротация през различни целеви сайтове не е трудно да се координира, не е нужно да струва много пари и може да генерира трафик и продажби по-бързо от Оптимизацията за търсачки (SEO) и / или реклама в социалните медии. Необходими са малко изследвания и солидни познания за целевия Ви клиент, но можете да планирате и реализирате проста онлайн рекламна кампания в рамките на един ден.

 

Чрез извършването на всяко от действията в тези пет стъпки, вие бързо ще създадете онлайн маркетингов план, който може да бъде изпълнен незабавно и да започне да генерира трафик или продажби. Един нов или не-добре позициониран и оптимизиран уебсайт не генерира много трафик, тъй като е непознат за целевата аудитория. Рекламата може да се окаже единственият източник на продажби или интеракции с вашите клиенти.

Стъпка 1 – Определете Вашия клиент
Определянето на Вашия клиент е толкова важно, колкото и избора на вашите продукти или името и целта на Вашият бизнес.

Ако вече имате това в бизнес плана си, можете да прескочите към Стъпка 2.

действие:
Отговорете на тези въпроси толкова честно, колкото можете. С други думи, не проектирайте вашите очаквания или надежди за тях. Какъв е вашият перфектен, солиден клиент който наистина харесва вашите продукти или услуги?
Моят перфектен клиент е мъж или жена?
Дали перфектният ми клиент работи извън дома или в дома?
Какъв е професионалният профил на моя перфектен клиент – изпълнителен, мениджър, работник, предприемач, родител в дома си и т.н.
Какъв е нетният доход на домакинството на моя перфектен клиент?
Какво ниво на образование има моят перфектен клиент?
Дали перфектният ми клиент има място в бюджета си за разходи за моя продукт / услуга еднократно, случайно или постоянно?
Как моите перфектни клиенти използват моя продукт / услуга – купуват ли го за себе си или като подарък?
Дали перфектният ми клиент харчи много, малко или малко време онлайн?
Къде търси перфектният ми клиент моя продукт / услуга? Както онлайн, така и във физически местоположения?

 

Стъпка 2 – Изберете Вашите цели
Сега къде ще публикувате рекламите си?
Координираното усилие в няколко сайта и места, често посещавани от клиентите Ви, е най-ефективната маркетингова кампания. Ако се представяте на няколко места, видимостта и обвързването с марката Ви ще бъдат много по-силни.

Когато избирате уеб сайт, директория или социална мрежа за своето послание, разгледайте фактори като трафик, позициониране в търсачката, външно свързване (колко места се свързват с нея), качеството на текущите реклами и типовете съобщения, които се показват в текущите реклами.

Имате ли вече много конкуренти?
Рекламите ли са основният източник на трафик към вашият сайта?

Проверете плащането на клик
Плащането на клик (CPC) е онлайн реклама която може да доведе незабавни резултати от вашата маркетингова кампания. Ако сте нов в CPC, се придържайте към места, които ви позволяват да зададете лимити за дневните разходи. Google AdWords е добър пример. Това също така ще ви помогне да експериментирате и да определите най-ефективните ключови думи, като обърнете специално внимание на статистиката на CPC кампанията.

Следете Вашите курсове на реализация
Степента на конвертиране е важен инструмент за измерване. Това, което трябва да направите, е да определите какво точно искате да измервате за маркетинговата си кампания. Заявките за продажби ли са или за други интеракции (регистрации, обаждания и т.н.)?

Процентът на реализациите е броят на кликванията, които са необходими за постигане на целевото Ви измерване. Така че, ако страницата Ви има 1000 посещения, 14 кликвания и една продажба на ден, вашият процент на реализация е 1:14 или 7,1%. С други думи, 7.1% от кликванията генерират продажба през този период.

Строгото наблюдение на процентите на реализация ще ви каже бързо какво работи и какво не. Не се колебайте да промените или промените рекламите си, ако е необходимо. Това е постоянно изменящ се процес, докато не намерите най-доброто решение. Не забравяйте, че една реклама може да работи отлично на едно място, но да не се представя така в друга рекламна мрежа.

действие:
Създайте електронна таблица или документ, който ще въведете във всички сайтове и места, които са валидни в кампанията Ви за интернет маркетинг. Описвайте вашите разходи и резултати и след известен период изберете най-ефективният канал за вашата реклама.

Стъпка 3 – Бюджет
Докато някои хора смятат, че това трябва да бъде първата стъпка, реалистично можете да създадете по-добре бюджета за своя онлайн маркетингов план, когато имате добра представа за разходите. Това може да стане само след като разберете целите си.

Вероятно вече имате представа, колко можете да похарчите. Затова се върнете към листа с маркетингови кампании и сумата на разходите за всички рекламни места, които искате да направите. Шансовете са, че общата сума ще надхвърли общия Ви лимит за разходи.

действие:
Сега преминете през този списък и давайте приоритет на рекламите по отношение на това, къде смятате, че ще получите най-голяма изгода и резултати, които отговарят на Вашия бюджет. Преместете останалите в списък за задържане. Не забравяйте, че тъй като рекламите започват да извличат резултати, винаги можете да се върнете и да разширите кампанията си от този списък.

Ако сте ангажирани с реклама с плащане на кликване, проверете ежедневно за първата седмица или така и наблюдавайте резултатите си, за да сте сигурни, че плащате за резултатите.

Не забравяйте да обмислите рекламни суапове и бартерни размени на рекламни съобщения като част от маркетинговия си бюджет. Много сайтове ще разменят рекламни бюлетини или банерни реклами за подобно разположение на сайта Ви.

Стъпка 4 – Създаване на рекламното Ви съдържание
Онлайн маркетингът работи най-добре, когато се фокусирате само върху едно или няколко неща. Може да имате разнообразие от продукти, но изберете един или два продукта, които са най-продавани и имат солидна привлекателност за целевия ви пазар. Наблегнете на тях във Вашата маркетингова кампания.

След това попитайте: „Какво продавам“? Това рядко е продуктът или услугата. Вие продавате полза, нещо, което се регистрира на емоционално ниво. Ако продавате риболовни пръти, например, продавате вълнението от успешното улавяне на трофеен екземпляр в езерото. Ако продавате козметика, продавате красота.

Най-успешните реклами използват думи, които са свързани с клиента. Използвайте Теб и Твоите и никога не поставяйте фокуса върху Мен, Моя, Наш, Мои или Ние. Създайте няколко емоционални думи, свързани с продукта – забавни, утешителни, релаксиращи, стимулиращи, пристрастяващи – и използвайте поне една от тях в рекламата.

Купоните също са ефективен маркетингов инструмент. Те могат лесно да бъдат проследявани ръчно или чрез автоматизирана система за пазаруване. Използвайте различни кодове за различни рекламни местоположения и бързо ще видите кои получават най-голямо внимание.

действие:
Създайте текстова реклама за всеки елемент във Вашата интернет маркетингова кампания, като се уверите, че в текста има поне една до три главни ключови думи. Текстовите реклами обикновено са с ширина 60 знака с дължина 3, 5, 7 или 10 реда.

След като имате текстовите си реклами, прегледайте банерните си рекламни места. Трябва ли да ги актуализирате с конкретно съобщение? Има ли всяко изображение подходящ ALT таг? Дали графиката е оптимизирана по размери (под 20-50kb) и резолюция (72dpi)?

Стъпка 5 – Проследяване и наблюдение на Вашите реклами
Проследяването и генерирането на успехите на кампанията Ви са от решаващо значение за поддържането на ефективна маркетингова кампания. От статистическите данни на сайта си до статистическите данни за CPC има много начини да се определи какво работи и какво не. Като обръщате внимание, ще научите повече за рекламите си и как да ги усъвършенствате за най-добри резултати.

Проследяващите трикове включват използването на конкретни купонови или търговски кодове за всяко рекламно разположение, настройване на отделни страници (landing pages) за влизане в сайта Ви за всяка реклама и използване на услуга, която помага за проследяване на активността.

Има услуги за управление на реклами, които ви помагат да проследявате ефективността на рекламите, като например DFP Малък бизнес на Google, безплатна услуга, която е относително лесна за изпълнение и осигурява мощно управление и поддръжка на рекламното проследяване. Някои места, като Facebook обяви, предоставят собствени отчети.

действие:
На дневна база за първите две седмици, прегледайте резултатите от различните си реклами. Запишете ги в листа за проследяване и потърсете тенденции или модели за следване в новите си реклами. Кои от тях се представят, къде и защо? Ако някои от тях не работят, заменете ги с други, които са или изпробвайте друг от вашия списък на чакащите.

 

Ефективната маркетингова кампания не трябва да бъде скъпа или трудна за изграждане.
Успешните онлайн маркетингови кампании са достъпни за всеки бизнес, независимо от вашия бюджет. Като следвате петте основни стъпки по-горе и се ангажирате с последващи действия, можете да създадете ефективна от гледна точка на разходите кампания със значителна възвращаемост на инвестициите.