Блог

Google AdWords – реклама за успешен бизнес


Google AdWords е онлайн рекламна услуга, разработена от Google, където рекламодателите плащат, за да показват кратко рекламно съдържание на уеб потребителите. Системата на Google AdWords се основава отчасти на „бисквитките“ и отчасти на ключовите думи, определени от рекламодателите. Google използва тези характеристики, за да постави рекламното съдържание на страници на които смята, че е подходящо. Рекламодателите плащат, когато потребителите пренасочват сърфирането си, за да кликнат върху рекламата. Партньорските уеб сайтове получават част от генерирания доход посредством друга услуга наречена Google AdSense.

AdWords се превърна в основен източник на приходи на Google, допринасяйки за общите рекламни приходи на Google в размер на 95% от оборота на компанията. AdWords предлага услуги като реклама с плащане на клик (PPC – pay-per-click) и рекламиране на цена на придобиване (CPA – cost-per-acquisition).

Програмата AdWords включва местно, национално и международно разпространение. Текстовите реклами на Google са кратки, състоящи се от едно заглавие с максимум 30 знака, два текстови реда от по 35 знака всеки и показван URL от 40 знака. Те имитират как изглежда средният резултат от търсенето в Google. Графичните реклами могат да бъдат един от няколкото различни стандартизирани размера. През май 2016 г. Google обяви преформатирането на рекламите, за да помогне на потребителите и рекламодателите да успяват заедно в търсенето, намирането и предлагането. Новият формат, наречен Разширени текстови реклами, позволява да има 23% повече текст. Този нов формат е налице както в мрежата за търсене на Google, така и в дисплейната мрежа на Google.

AdWords е изключително полезен инструмент за намиране на клиенти и посетители. Основният недостатък е, че при приключване на рекламната кампания спира и трафика и позиционирането на рекламодателя.

AdWords разполага с много важен и значим инструмент за онлайн маркетинг – Keyword planner. Това е инструмент за намиране на подходящи ключови думи според сферата на продаваните продукти или услуги, обема им на търсене по държава и регион, цена на клик, предложения за подобни семантично свързани ключови думи или изрази и други. Изключително е полезен за SEO, тъй като може да даде насоки на SEO оптимизатора, какво точно се търси и как се формира търсенето от посетители. В последствие употребата и „вмъкването“ на тези ключови думи в съдържанието на уеб сайта спомага за по-силното му позициониране и респективно намиране от клиентите които търсят тези комбинации от ключови думи.

Ремаркетинг
Забелязали ли сте, че когато търсите продукт или услуга, няколко дни или седмици по-късно реклами от сайтовете които сте посетили, ви „преследват“ навсякъде в интернет пространството.
Ремаркетингът е функция на AdWords, която позволява да се показват реклами на тези посетители, които вече са били на вашият уебсайт. Тази функция също така позволява на търговците да създават различни аудитории от потребителите на уебсайтове и да показват подходящи реклами на отделни аудитории. Списъците за ремаркетинг за търсене (RLSA) чрез Google Анализ стават достъпни в Google AdWords в началото на юни 2015 г., позволявайки стандартни списъци за ремаркетинг в GA да се използват за планиране на традиционните реклами за текстови търсения.

По-усъвършенстваният подтип за ремаркетинг е динамичен ремаркетинг, чрез който рекламодателите могат да показват на техни посетители конкретните продукти или услуги, които те са гледали вече, за да подобрят своят процент на реализация (ROI). Този подтип се използва особено от уеб сайтове за електронна търговия, които насърчават разнообразен набор от продукти и услуги и трябва да имат рекламни съобщения за ремаркетинг подходящи за потребителите.

Докато ремаркетингът е традиционна практика, той е възприеман като натрапчив за много потребители, тъй като те могат да се почувстват досадно преследвани от реклами. Затова за рекламодателите в AdWords се препоръчва да оптимизират свойте практики, като ограничаване на честотата, така че усилията им за ремаркетинг да не възпрепятстват желаният ефект и да не създадат неудовлетвореност и стрес от страна на клиентите, вместо информираността за марката и продажбите.