Изграждане на външни връзки – Link Building.

Link Building е SEO практиката за получаване/изграждане на линкове от външни уеб сайтове. За да подобрите както директните реферали (т.е. хората, които кликват върху връзките), така и класирането в търсачките. Изграждането на връзки – Link Building е свързано с увеличаване на популярността на уеб сайт и има положителен дълготраен ефект за оптимизацията и видимостта на уеб сайта в търсачките.

Ако сте създали нов уебсайт е повече от вероятно той да няма никакви външни връзки. За да стане популярен и получи трафик сайта трябва да има качествени връзки към себе си.

Търсачките „обхождат“ сайтове който са оптимизирани и класирани най-добре. Можете да потвърдите този факт, като поставите връзка към сайта си на сайт с висок ранг. Ако връзката ви към сайта е налице на уебсайт с висок ранг, имате 99,99% шанс сайтът Ви да бъде индексиран в рамките на 24 часа.

Има различни начини за увеличаване на популярността на връзките към уебсайта Ви. Можете да следвате съветите, дадени по-долу, които са лесно изпълними.

– Добавете връзки към сайта си в популярни сайтове, каталози и директории ръчно. Не използвайте автоматични услуги за изграждане на линкове.
– Не купувайте линкове на „килограм“. Има много сайтове които продават линкове, но те имат по-скоро негативен ефект, тъй като търсачките могат да направят разделение между „натурално“ изградени линкове и такива който са добавени от този тип „услуги“. Това не се толерира.
– Регистрирайте сайта си в директорията dmog.org, yahoo.com. и др. Получаването на връзка от тези сайтове дава положителен тласък върху популярността.
– Осигурете висококачествено съдържание в сайта си (информация, блог, статии, новини или друго), така че всеки който ги прочете да иска да сподели тази информация. Това е най-добрият подход към изграждане на „натурални“ линкове.
– Създайте връзки към други уеб сайтове от вашият бранш. Поставете връзка към сайта им във Вашият сайт. Еднопосочните връзки често имат по-голям ефект от реципрочни връзки.
– Участвайте в програми за обмен на връзки. Намерете Топ 20 сайтове, които извършват една и съща дейност като вас и се свържете с тях за реципрочни връзки. Обменът на връзки между несвързани по бранш сайтове може да повлияе на класирането на уебсайтовете в търсачката. Изграждайте връзки само със сайтове от вашият тип бизнес.
– Ако сте член на форум и форумът няма ограничения, изграждайте линкове към вашият сайт в постовете си.
– Ако можете пишете статии и информация с връзки към сайта ви в различни платформи за обмен на информация. Напишете качествени статии в отворени блогове и дайте няколко препратки към вашите страници в тази статия.

– Пишете постове в социалните мрежи и поставяйте линк към сайта си.
– Продължете да предоставяте добро съдържание на посетителите на сайта си. Опитайте се да ги задържате на вашия сайт. Ако е възможно, създайте форуми, бюлетини, блогове и т.н. Неизменно добрата информация ще бъде споделена, а това означава повече връзки.